Veel meer mogelijk met drone foto’s

Er is meer mogelijk met drone’s. Niet alleen het maken van luchtfoto’s maar ook het creëren van hoogtebestanden of het samenstellen van foto’s in een grote foto.

Al een aantal jaren beschik ik over enkele drones om luchtopnames te maken. Dit heb ik jaren als hobby gedaan, mede omdat het zakelijk gebruik gebonden was aan veel regels terwijl hobby gebruik redelijk vrij was in Nederland. Sinds januari 2021 zijn de regels voor consumenten en zakelijke gebruikers gelijk getrokken wat mij als bedrijf ook de mogelijkheid geeft om makkelijker luchtfotobeelden te maken. Uiteraard beschik ik over de juiste registraties en brevetten om met mijn drones aan de slag te kunnen. Alleen lever ik naast de gebruikelijke “plaatjes uit de lucht” ook geavanceerdere beeldbewerking.

normale luchtfoto van een mestbassin
De standaard luchtfoto genomen met een drone

Door mijn opleidingen en specialisaties in landmeetkunde, GIS en Geo-ICT kan ik mijn fotografie combineren met mijn andere kennis en kunde. Hiermee is het mogelijk om de “normale luchtfoto’s” uit te breiden met het maken van gecorrigeerde luchtfoto’s en andere 2D, 2,5D en 3D producten.

Hier boven ziet u een mestbassin nabij Westerlee. Op de foto zijn naast het bassin zelf tevens de weg, sloten en het land om het bassin duidelijk te zien. Hier onder de locatie op de kaart.

kaart van omgeving
De locatie van het bassin, zoals hier boven in de foto, op de kaart
samengestelde ortho foto
Een orthofoto, een gecombineerde luchtfoto, samengesteld vanuit 64 afbeeldingen, loodrecht naar beneden geschoten

Met de drone worden een veelvoud aan foto’s gemaakt met de camera loodrecht naar beneden. Deze afbeeldingen worden vervolgens allemaal gecorrigeerd (zowel optisch al op locatie) en op de kaart geprojecteerd. Hiermee ontstaat een nauwkeurige luchtfoto met een hoge resolutie die precies op de juiste geografische locatie ligt en helemaal is gecorrigeerd.

Met de drone opgenomen data kan ook worden omgezet in een hoogtebestand. Dit is een nauwkeurig bestand waarin, bij een juiste visualisatie, zelfs de hoogteverschillen van de trekkersporen in het land zichtbaar worden. Dit is dus geen beeld die met een warmtebeeldcamera is opgenomen. De kleuren geven hoogteverschillen weer.

gegenereerd hoogtebestand
Digitaal hoogtemodel waarbij kleine hoogteverschillen al zichtbaar zijn

Op dit moment ben ik nog druk bezig om producten verder te ontwikkelen. Hierbij valt te denken aan 3D modellen, volume berekeningen of 3D visualisaties naast de eerder genoemde 2D en 2,5D producten.

Heeft u interesse gekregen in de mogelijkheden die ik al bied of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan contact op via de contactpagina.