In principe is daar maar een antwoord op, de duurste Nikon camera 😉
Dit is natuurlijk grote onzin. Eén duidelijk antwoord geven is echter ook niet mogelijk. Tegenwoordig maken de verschillende fabrikanten allemaal erg goede camera’s. Sterker nog, ook met een telefoon zijn tegenwoordig prima foto’s te maken. Over het algemeen geld wel dat budget en erg bepalende factor is. Er zijn nuance verschillen maar duurdere camera’s zijn vaak ook beter. Hier zit ook direct de valkuil, is alles wat een duurdere camera kan wel nodig en gebruik je dit ook. Sommige merken bestaan al heel erg lang en er zijn veel accessoires en onderdelen van te koop. Voor bijvoorbeeld Nikon geld dat de oude objectieven (lenzen) nog steeds op de nieuwste camera’s te gebruiken zijn. Wat een objectief destijds niet ondersteunde is nu natuurlijk ook niet mogelijk, een handmatige lens wordt niet ineens autofocus. Ook ondersteunen de goedkopere modellen ook niet meer de autofocus van de oude objectieven.Om een goede keuze te maken is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat een camera zou moeten kunnen en hoe draagbaar een camera moet zijn. Met een lijst met wensen en een goed beeld van het doel van de camera is een eerste keuze als prima te maken. Daarna is het toch nodig om veel te gaan vergelijken op sites als DPReview of van de verschillende winkel(ketens).Onderstaande lijst geeft een eerste begin.
- Gadget cameraGeen serieuze optie maar meer voor de lol
- TelefooncameraPrima optie voor een snelle foto en altijd bij de hand, tegenwoordig is de telefooncamera van de betere toestellen al een prima optie en natuurlijk erg draagbaar
- CompactcameraDeze camera’s kunnen nog makkelijk in een tas of jaszak mee worden gedragen, leveren kwalitatief prima foto’s en zijn licht van gewicht. Door de vaak relatief kleine sensor is slecht licht sneller een probleem en is het zoomen meestal beperk. De duurdere types beschikken soms over extra opties zoals Wifi, NFC, panoramastanden, bediening met een app enz.
- Hybride camera’sDit type toestel lijkt op een compactcamera maar is vaak iets minder draagbaar/groter. De toestellen zijn iets duurder en beschikken vaak over enorme zoombereiken. Het lijken de ultieme alles-in-één camera’s. Voor mensen die graag alles met een camera willen kunnen maar niet de hoogste kwaliteit vragen is dit een prima toestel. Verwacht echter geen top prestaties van een dergelijke camera.
- Systeem camera’sEen systeemcamera heeft geen spiegel zoals een spiegelreflexcamera. Hierdoor is de body (camera zelf) vaak redelijk compact. Wel is het mogelijk om de objectieven (lezen) te verwisselen waardoor meer creatieve opties tot de mogelijkheden behoren. Wel is de sensor van de camera’s meestal niet zo groot als een DSLR (Digitale Spiegelreflex) camera. Ook is het niet mogelijk om met de zoeker door de lens te kijken. Als er een zoeker op deze camera zit dan is dit een digitale zoeker, er zit dus een heel klein beeldschermpje achter de zoeker.
- DSLR (Digitale Spiegel Reflex)Dit is het type camera waar het meest mee mogelijk is voor de consumentenmarkt. Ook zijn hier professionele uitvoeringen van te koop. De gebruiker heeft, afhankelijk van het merk en type, een heel arsenaal aan objectieven (lenzen) en accessoires tot zijn beschikking. Hiermee zijn de (creatieve) mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Van alle consumentencamera’s is ook de beeldkwaliteit van deze modellen in de regel het beste.
- Professioneel en bijzondere camera’sBuiten de genoemde types zijn er nog enkele types camera’s te koop. Hieronder vallen onder andere de professionele camera’s met een digitale achterwand, middenformaat, grootformaat en specifieke professionele camera’s voor specifieke doeleinden. Deze zijn als consument uiteraard niet interessant.Nieuw is de zogenaamde lichtbeeldcamera. Bij dit type is het mogelijk om achteraf scherp te stellen. De bestanden die uit deze camera’s komen zijn erg groot en vereisen een stevige computer om ze te verwerken. Het uiteindelijk resultaat is dan ook nog eens een foto met een relatief lage resolutie. Maar het is zeker een interessante ontwikkeling.De ouderwetse polaroidcamera (waar de foto’s direct afgedrukt uit kwamen rollen) is weer helemaal terug van weggeweest. Dit type camera heeft inmiddels een dusdanige schare liefhebbers dat ze zelfs weer als nieuw worden verkocht.Actie camera’s worden tegenwoordig snel populairder en voor allerlei toepassingen gebruikt. Van het filmen van sport en actie, het filmen in kleine ruimtes en op bijzondere plekken tot het onderwater filmen en het filmen vanuit de lucht (met bijv. een drone). Uiteraard geld voor het filmen min of meer hetzelfde als voor fotografie. Hier zijn deze kleine, handige, meestal op afstand bedienbare actiecamera’s dus ook uitstekend geschikt voor.Lomografie is een analoge vorm van fotografie met goedkope of antieke camera’s waarbij het motto “don’t think, just shoot” is. Onscherpe foto’s of verkeerd belicht foto’s maken niet uit, het gaat om experimenteren met technieken die normaal gesproken “not done” zijn. De beelden die dit oplevert zijn op zijn minst vaak bijzonder te noemen.