Hoe bereid ik me voor op een fotoshoot?

De voorbereiding voor een shoot kan op verschillende punten.

Wat voor foto’s?
Het belangrijkste is vooraf duidelijk afspreken wat voor foto’s er gemaakt worden en ook vooral wat niet. In sommige gevallen zoek ik zelf een model of modellen en heb ik al een bepaald idee in mijn hoofd. Dit zal ik van te voren uiteraard laten weten en dan is de shoot dus al redelijk vast omlijnd. In het geval van een vrije shoot of een opdracht zal er in overleg veel meer kunnen. Belangrijk is om samen een beeld te krijgen van wat we wel/niet mooi vinden. Als model kun je hier zelf ook aan bijdragen door voorbeelden aan te leveren of ideeën te laten weten.

Voor de spiegel
Tijdens een shoot zijn gezichtsuitdrukkingen en poses erg belangrijk. Ik zal hier tijdens een shoot zo veel mogelijk bij proberen te helpen en in te sturen. Als model kun je vast in bijvoorbeeld de spiegel of met je selfiecamera oefenen welke gezichtsuitdrukkingen je goed staan en welke niet. Oefen ook eens met poses die je kunt aannemen. Juist door de combinatie van eigen inbreng en inbreng van mij als fotograaf ontstaan de meest bijzondere en mooie foto’s.

Kleding
Uiteraard gaan we er van uit dat alle kleding, schoenen en accessoires in je kast jou ook goed staan, anders had je ze niet gehad. Toch is het handig om vooraf al na te denken over welke spullen je mee neemt en welke het beste bij het afgesproken concept passen. Denk niet alleen aan kleding maar ook aan schoenen, accessoires, sierraden enz. In bijzondere gevallen kan ook gedacht worden aan een stylist die kan ondersteunen bij de kledingkeus en het stylen. Kleding met teksten of afbeeldingen zijn bijvoorbeeld minder geschikt, het gaat in de foto om jou als model en niet om de kleding. Het is jammer als die de aandacht dan afleid van jou.

Make-up en hairstyling
Make-up en haar zijn twee dingen die een foto enorm beïnvloeden. Het is belangrijk om vooraf af te spreken of een model zijn/haar eigen haar en make-up gaat doen of dit wil laten doen. Uiteraard zijn aan de laatste optie vaak kosten verbonden. Belangrijk is om vooraf duidelijk af te spreken wie dit doet. Neem tijdens een shoot in elk geval de spullen mee om dit zelf te kunnen doen als dit niet wordt gedaan door een MUA (MakeUp Artist) of haarstylist.

Afspraken
Het belangrijkste uit bovenstaande is wel om vooraf afspraken te maken. Als er iets niet duidelijk is kan er altijd gemaild/gebeld worden. Als tijdens een shoot nog iets moet worden afgesproken kost dit tijd of is het helemaal niet mogelijk omdat er iets voorbereid moest worden. Schroom dus vooral niet om bij onduidelijkheden te vragen.

Wat niet doen?
Omdat op een foto soms de kleinste details zichtbaar zijn is het goed om te zorgen dat dingen die je niet op de foto wilt zien er ook niet op kunnen komen. Ga dus een avond voor een shoot niet zwaar op stap en zorg dat je uitgerust bent. Ga op een mooie zomerdag ook niet de dag er voor lekker in de zon liggen bakken. De kans op roodverkleurde huid en hele duidelijk lijnen op de huid zijn dan extra groot.Het is altijd goed vooraf aan een shoot bepaalde lichaamsdelen te scheren/epileren. Doe dit echter niet een avond van te voren maar iets eerder zodat de huid goed kan herstellen. Als je een pukkeltje of lelijk vlekje hebt probeer deze dan niet op alle mogelijke manieren weg te werken. Een klein vlekje of pukkeltje is eenvoudig weg te retoucheren (nabewerken). Dit zorgt vaak voor een natuurlijker effect als een dikke laag make-up.