Gastles fotografie op basisschool Winschoten

Donderdag 17 oktober ga ik een gastles op de Waterlelie in Winschoten, deze werd door IMC Basis georganiseerd.

Op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland krijgen leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met ‘het echte werk’: de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied.

Hier onder het verslag van de organisatie

De eerste IMC Basis gastles ging over ‘schrijven met licht’, oftewel fotografie. De leerlingen van groep 7 en 8 van obs de Waterlelie kregen les van Marcel Lameijer.Hij vertelde over zijn werk als fotograaf en had allerlei camera’s mee. De moderne camera met grote lenzen -‘dat vind ik echt cool’, aldus Sem-, maar ook zeer oude camera’s. ‘Hoeveel foto’s kunnen er eigenlijk op een rolletje’, vroeg Levi bij het zien van een ouderwetse camera. 

Uiteraard gaf Marcel de leerlingen ook tips en vertelde ze onder andere over de regel van derden, standpunten en symmetrie. Daarna was het tijd voor de leerlingen om zelf op pad te gaan en foto’s te maken. En ze kwamen met prachtige plaatjes terug. Foto’s van elkaar, de schaapskudde en zelfs een stilleven. Maar vooral veel natuurfoto’s. Een geslaagde ochtend!

De mooiste foto wordt nog gekozen en die zal uiteraard ook hier geplaatst worden!

Bedankt Marcel-Lameijer.nl voor de leuke gastles en foto’s!